OPEWE

leergangen en seminars voor het onderwijs

Toegerust voor de uitdagende toekomst in de sector

Er is veel te doen in onderwijsland!

De druk op de onderwijssector is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Factoren zoals het lerarentekort en maatschappelijke veranderingen hebben een aanzienlijke impact op zowel leerlingen als docenten maar ook bij directie en bestuur. Bovendien wordt de vergrijzing binnen instellingen steeds meer zichtbaar: Een hele groep gaat met pensioen. Dat leidt tot verlies van kennis maar zal ook leiden tot verdere druk op het onderwijs als nu al niet daarop wordt geanticipeerd. Als er niet op een passende manier wordt gerekruteerd, zal het lerarentekort aanzienlijk toenemen.

Ziekte en ziekteverzuim heeft vaak een diepere oorzaak: hoe zorg je ervoor dat HR en directie grip krijgt hierop en samen het ziekteverzuim kan terugbrengen. Gezond, vitaal en met plezier het vak van leraar uitoefenen is van het grootste belang de komende jaren. Nieuwe voorwaarden, verdere professionaliteit en motivatie zijn belangrijke factoren.

Maar ook hebben onderwijsinstellingen te maken met de veranderingen in de samenleving en de invloed daarvan in hun organisatie. Hoe daarmee om te gaan en zorgen dat het onderwijs op een topniveau blijft?

Met andere woorden, er is veel werk te doen in het onderwijsveld.

Herken je deze dynamiek in jouw sector? Wil je als directie en HR-professional effectief kunnen anticiperen op deze uitdagingen en ze proactief aanpakken? 

De rol van HR wordt hierbij steeds crucialer en is van vitaal belang voor de organisatie. Het is tijd voor een vernieuwde leergang voor HR in de onderwijssector: Innovatief HR Leadership.

Een leergang die op een andere manier naar de problemen en oplossingen kijkt. Met deze leergang ben je in staat om aanzienlijk meer toegevoegde waarde te bieden en zo de gestelde doelen te realiseren in een snel veranderende onderwijswereld.

Image

Leergang Innovatief HR Leadership

voor HR-Professionals en directeuren werkzaam in het onderwijs (PO, VO, MBO en HBO)

Praktijkgerichte 4-daagse leergang met extra verdiepingsdag.

Eerstvolgende startmoment is in september 
2024

 

Een Cruciale Alliantie tussen HR en directie

Image

De Samenwerking tussen HR en directie

In het dynamische onderwijslandschap staan scholen voor diverse uitdagingen die zowel flexibiliteit als een gezamenlijke inspanning van HR-professionals en directeuren vereisen. Opewe biedt een unieke leergang die gericht is op het bouwen van bruggen tussen HR en directie. Deze leergang geeft een theoretisch kader en biedt vernieuwende methodes om naar oplossingen toe te werken.

De leergang biedt niet alleen kennisoverdracht en nieuwe methodes om tot oplossingen te komen, maar creëert ook een platform voor continue dialoog tussen HR en directie, waarmee we gezamenlijk een duurzame impact op het onderwijs kunnen realiseren.

Sta jij open voor een andere visie

De noodzaak voor verandering

"Een topsporter besteedt wel 99% van zijn tijd aan reflectie over hoe hij beter kan worden. Bij beroepen waar het soms om leven en dood gaat, is het constant streven naar verbetering. Echter, in het onderwijs is het tegenovergestelde het geval: minder dan 1% van de tijd wordt besteed aan kritisch nadenken over hoe we beter kunnen worden. Bovendien worden gesprekken over kwaliteitverbetering vaak 'gegijzeld' door beoordelingen, waarbij er vooral aandacht is voor het oordeel (bijvoorbeeld een 3 op een 5-punt schaal) en niet op verbetering." 

Dr. Kilian W. Wawoe 
Assistent Professor in Human Resources Management

Ben jij klaar voor morgen?

In de vernieuwde leergang worden nieuwe methodes aangereikt om de uitdagingen waar het onderwijs voor staat op een positieve manier op te lossen. Ben jij klaar voor morgen?

Waarom een innovatieve leergang voor HR-professionals en directies in het onderwijs?

Nieuwe methodes om samen de uitdagingen op te pakken

De leergang geeft handvatten hoe HR zich samen met de directies verder kunnen ontwikkelen om adequaat antwoord te geven op de grote  beweging in de maatschappij en in het onderwijs.

Image

Programma van de Leergang:

Start september 2024 Breukelen

  • 4 daagse leergang

  • Vertaalslag naar de praktijk met 3 maanden ondersteunende coaching (optioneel)

  • Na 3 maanden een verdiepingsdag

DAG 1

Innovatief Leadership gericht op groei

Dag 1 geven we de lading aan het business partner gedeelte van HR. Deze verantwoordelijkheid is de afgelopen jaar aanzienlijk gegroeid.

Hierdoor is er een gat ontstaan tussen hoe wat HR doet vergeleken met wat de organisatie daadwerkelijk verlangt. We staan stil bij de volgende activiteiten, die elke HR afdeling zou moeten beheersen

  • Een goede business case maken;
  • Een HR audit uitvoeren;
  • Het maken en toepassen van recruitment en werknemer persona’s;
  • Vernieuwende HR technologie adviseren en implementeren;
  • Verbeteren van de interne dienstverlening naar medewerkers en leiderschap;
  • Een HR roadmap maken;

Na dag 1 heeft de deelnemer inzicht in wat HR leiderschap anno 2024 inhoudt en heeft hij of zij praktische handvatten om van een ondersteunende rol naar een sturende rol te ontwikkelen. 
Hij of zij is in staat om een sparringpartner te zijn voor het directie team op bovenstaande thema’s.

DAG 2

Employee Journey

Dag 2 staat in het teken van de alle stappen die een (nieuwe of huidige) werknemer doorloopt binnen de organisatie. Puntsgewijs lopen we verschillende cruciale momenten voor werknemers door die betrokkenheid en effectiviteit verhogen, zodat de deelnemer de optimale werknemersreis kan ontwerpen. Tegelijkertijd leert de deelnemer ook wat de verantwoordelijkheden van het leiderschap zijn. Leiderschap speelt immers een grote rol in de ervaring van de werknemers.

  • Werknemersreis (=Employee experience) = leiderschap x HR
  • Cruciale leiderschapsaspecten
    • Leiderschapsprofiel
    • Leiderschapsvaardighedenmatrix
    • Training op elk van de volgende topics:
  • Recruitment en onboarding
  • Groei en ontwikkeling
  • Doelen stellen en behalen
  • Verzuim, preventie & amplitie

Na dag 2 weet de deelnemer hoe je een goede werknemersreis kan ontwerpen en toepassen, vanuit zowel werknemer als de leidinggevende rol. 

DAG 3

Van Performance Management naar Talent Management

Tijdens deze dag bespreken we de methodes om de transitie te maken van Performance Management, naar Talent Management. Zeker binnen het onderwijs zijn leidinggevenden erg bezig met het terugkijken en beoordelen, in plaats van vooruit kijken en ontwikkelen.We willen je wetenschappelijke inzichten en praktische tools geven die je kunnen helpen bij het opzetten van een nieuwe gesprekscyclus. Hierbij komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Beoordelen 
  • Belonen 
  • Talent ontwikkeling
  • Omgaan met onder-prestatie
  • Feedback cultuur bevorderen
  • Jaargesprekken
  • Intrinsieke motivatie

Aan het einde van de dag ben je instaat om het proces van Performance Management en Talent Management binnen je organisatie kritisch door te lichten en heb je inspiratie opgedaan om eea te veranderen. 

DAG 4

Toekomstbestendige Competenties in de praktijk

Bedrijven verwachten meer van HR en dit begint bij de juiste competenties. We gaan groepsgewijs aan de slag, waarbij elke deelnemer een eigen business case maakt aan de hand van uitdagingen binnen de organisatie. Er worden verschillende ervaringen en praktische handvatten met elkaar gedeeld. 

  • Communiceren met impact
  • Feedback geven
  • Project- & stakeholdermanagement
  • Data-driven werken
  • AI & ChatGPT in de praktijk

Aan het eind van dag 4 kan de deelnemer van begin tot eind een HR project adviseren, opzetten en uitvoeren. 

Reindert Kriek

Reindert Kriek

HR & LEADERSHIP CONSULTANT

Leiderschap in HR

Met meer dan 10 jaar aan leiderschapsexpertise in diverse HR-rollen, heeft Reindert zijn stempel gedrukt op dynamische, snelgroeiende bedrijven. Zijn combinatie van zakelijk inzicht en bedrijfskundige achtergrond stelt hem in staat om scherp te anticiperen op de manier waarop HR maximaal waarde kan toevoegen aan de organisatie. Reindert zorgt voor een praktische en doeltreffende benadering en leert de deelnemers om complexe problemen op te lossen met innovatieve methodes.

Onderwerpen die in de module van Reindert aan de orde komen:

  • Wat zijn vaardigheden die je moet ontwikkelen om relevant te blijven?
  • Hoe maak je een goede business case binnen een complexe organisatie? En vooral: hoe word je gehoord?
  • Wat vraagt de rol van je op project- en stakeholder management?
  • Je leiderschapsrol in relatie tot leiders van je organisatie
  • Wat doen HR-afdelingen binnen snelgroeiende dynamische bedrijven




 

Dr. Kilian W. Wawoe

Dr. Kilian W. Wawoe

Assistent Professor in Human Resources Management

Een andere kijk op de organisatie

Organisatiepsycholoog Kilian Wawoe heeft tientallen jaren onderzoek gedaan naar hoe mensen samenwerken en leren in teams en komt tot een simpele conclusie: in de meeste organisaties wordt er te weinig tijd genomen voor kritische reflectie op de eigen rol. Ofwel, we doen te veel en leren te weinig.  De rol van geld als middel tot prestatieverbetering of het vasthouden van mensen, wordt erg overschat. De waarde van een goede gesprekscyclus wordt onderschat. 

In zijn bijdrage wil hij laten zien hoe je meer uit je team kunt halen op het gebied van retentie, tevredenheid en productiviteit, gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en praktijkvoorbeelden. 

Dr. Kilian Wawoe was als personeelsmanager werkzaam bij de ABN-AMRO in verschillende landen, waaronder Nederland, België, India en Monaco. In 2010 behaalde hij zijn doctoraat aan de Vrije Universiteit in Amsterdam in organisatiepsychologie. Hij is docent/onderzoeker aan de Vrije Universiteit en werkt tevens als consultant en public speaker. Hij heeft boeken geschreven zoals "Bonus" (2010), "Het Nieuwe Belonen" (2017), "Performance Management in een Agile Werkomgeving" (2019), en tijdens de lockdown schreef hij het boek 'Het Corporate Brein' over de lessen uit de pandemie met betrekking tot thuiswerken.

Over de leergang 'Innovatief HR Leadership' voor HR-professionals en directies in het onderwijs (PO, VO, MBO en HBO)

Voor wie?

Ben je als als HR-professional of directeur actief in de onderwijssector (PO, VO, MBO en HBO)? 

De uitdagingen binnen de sector zijn enorm. Het wordt steeds complexer om structureel met oplossingen te komen. De dialoogtussen directies en HR binnen de instellingen is een uitdaging op zich. Hoe zorg je ervoor dat het HR beleid ook wordt uitgevoerd?

Als instelling ben je betrokken bij onderwerpen zoals:

  • Vitaliteit en gezondheid
  • Recruitment
  • Professionaliteit
  • Mobiliteit en loopbaanperspectief
  • Duurzame inzetbaarheid
  • Diversiteit en inclusie
  • Leiderschap in HR
  • Lerarentekort, pensioengolf, ziektevezuim ....

Dan mag je de leergang  'Innovatief HR Leadershp' niet missen.

Meld je snel aan!

 

Hoe ziet de leergang eruit?

De leergang bestaat uit 4 dagen van 09.30 tot 17.00 uur waarbij de toepassing in de praktijk centraal staat. Uitgangspunt is dat de deelnemers direct aan de slag kunnen met de nieuwe inzichten die ze hebben verkregen. 

Aansluitend aan de leergang bestaat de mogelijkheid om gedurende 3 maanden deel te nemen aan het optionele online coachingstraject. Het coachingstraject helpt om de nieuwe inzichten, methodes en tools ook daadwerkelijk in de praktijk toe te passen.

Om de toepassing in de praktijk verder te versterken organiseren we 3 maanden na de leergang een extra verdiepingsdag. Tijdens de verdiepingsdag worden de laatste barrières om de nieuwe inzichten ook toe te passen weggenomen. De verdiepingsdag is een essentieel onderdeel van de leergang en vormt de afsluiting van de totale leergang. 

Wat levert de leergang jou op?

Bij de leergang staat het toepassen in de praktijk centraal.

De voordelen op een rij:

  • Betere persoonlijke effectiviteit
  • Nieuwe inzichten ten aanzien van de grote uitdagingen waar het onderwijs voor staat
  • Beter begrip van de complexiteit van het proces van instroom tot uitstroom
  • Betere dialoog met andere stakeholders (interne stakeholders maar ook externe)
  • Door de causale aanpak - van weten naar doen - direct resultaat in de praktijk
  • Meer impact, meer plezier en betere prestaties

 

NVP - Netwerk Voor hr Professionals

De beroepsvereniging NVP ondersteunt de ontwikkeling van de leergang ‘Onderwijs in Beweging’ voor HR-professionals werkzaam in het onderwijs.

Image

Wanneer?

Open inschrijving leergang september 2024

   

Dag 1 - week 37

  donderdag 12 september

Dag 2 - week 38

  donderdag 19 september

Dag 3 - week 39

  donderdag 26 september

Dag 4 - week 40

  donderdag 3 oktober

Open inschrijving leergang januari 2025

   

Dag 1 - week 3

  donderdag 16 januari 2025

Dag 2 - week 4

  donderdag 23 januari 2025

Dag 3 - week 5

  donderdag 30 januari 2025

Dag 4 - week 6

  donderdag 6 februari 2025

Verdiepingsdag

3 maanden na de 4-daagse leergang organiseren we de verdiepingsdag die deel uitmaakt van de leergang. De exacte datum stemmen we af met de deelnemers.

Optioneel 3 maanden coaching

Maak de leergang comleet met een coachingstraject van 3 maanden aansluitend op de 4 daagse leergang.

Investering

Een waardevolle investering in jouw toekomst binnen het onderwijs!

  • De investering voor de 4-daagse leergang bedraagt € 2.450,- per deelnemer. 
  • Optioneel is het coachingstraject. Gedurende 3 maanden online coaching en begeleiding om de toepassing van nieuwe oplossingen te vergroten € 695
  • 3 maanden na de leergang  wordt een extra verdiepingsdag georganiseerd. De investering voor de extra verdiepingsdag bedraagt € 695,- per deelnemer.

    Bedragen zijn exclusief BTW.
Image